Vinske ceste Varaždinske županije

U dugotrajnoj i bogatoj povijesti Varaždinske županije zbivali su se događaji koji bi, da ih samo nabrojimo, zauzeli jednu podebelu knjigu. Stoga ostavljamo povjesničarima da se bave tim minulim vremenima, a vama želimo predstaviti ono što naša Županija danas nudi svojim gostima.

Ljude ovoga kraja karakterizira gostoprimstvo koje ima korjene još u staroslavenskoj tradiciji po kojoj je gost predstavljao svetinju i prema njemu se odnosilo sa osobitim poštovanjem, te mu se iskazivala čast tako da su se pred njega iznosila najbolja jela i pića i brinulo se da mu bude udobno i toplo.

Na pitanje kako danas gostu omogućiti da se osjeća "kao kod kuće", nameće se odgovor: odvesti ga tamo gdje se i mi odmaramo, opuštamo, prikupljamo energiju i veselimo se s prijateljima. To su bez sumnje naši pitomi, idilični brežuljci, prošarani vinogradima i prekrasnim klijetima. Upravo taj slikovit krajolik s tisućljetnom tradicijom uzgoja vinove loze, bogat vrijednim biološkim i kulturno-povijesnim osobitostima, daje izuzetnu pogodnost za razvoj turizma.

Povezivanje vinara s pojedinih područja i vinarske udruge, stvorilo je uvjete za formiranje vinskih cesta, koje uz dogogodišnju tradiciju vinogradarstva na ovim područjima čine iznimno kvalitetnu turističku ponudu.

Vinske ceste krase prirodne ljepote, posebnost okoliša kroz koji prolaze, kulturno-povijesne znamenitosti te stoljetna tradicija. Okosnicu takve ponude čine kvalitetna vina te tradicionalna jela ovoga kraja s naglaskom na vrhunske mesne specijalitete.

No, da bi gost mogao popiti i pojesti, treba i ogladniti, pa se tako na vinskim cestama uvijek može naći dodatna turistička ponuda u vidu raznovrsnih sportsko-zabavnih sadržaja kao što su lov, ribolov, vožnja biciklom, šetnja, plivanje, jahanje, trčanje, razgledavanje kulturnih i prirodnih znamenitosti, te naravno, tradicionalne pučke svečanosti i veselice.


Dođite i posjetite nas! Naši gostoljubivi i prijazni domaćini vas očekuju!